Effektivare tillagningsprocesser och koll på var matsvinnet uppstår har på fyra månader minskat mängden matsvinn ombord på Viking Lines Mariella med 40 procent. Foto: Viking Line Fartyg Mindre matsvinn på Mariella 24 September 2019 Ett pilotprojekt ombord på Mariella har på fyra månader minskat matsvinnet från restaurangerna ombord med 40 procent, uppger Viking Line i ett pressmeddelande. Det innebär i praktiken 27 ton vilket motsvarar 70 000 portioner mat. I april inledde Viking Line ett projekt för att minska matsvinnet ombord på fartyget Mariella som trafikerar linjen Stockholm–Helsingfors. Projektet genomförs i samarbete med företaget Winnow och ingår i rederiets hållbarhetsarbete. Bland annat har vågar installerats i köket ombord för att i detalj kunna mäta matsvinnet. Allt kategoriseras, vägs och bokförs digitalt. På så sätt kan man till exempel spåra om svinnet kommer från tillagningsprocesserna eller från det som gästerna lämnar kvar på sina tallrikar. Utifrån denna information har man effektiviserat kökets tillagningsprocesser. – Vi är mer noggranna med vilka mängder vi tillagar och ser också över hur redan tillagad mat kan återbrukas bättre. Som ett konkret exempel kan överbliven kokt potatis från lunchen förvandlas till goda tillbehör till middagen, säger Janne Lindholm, restaurangchef i Viking Line, i ett pressmeddelande. ”Vi är mer noggranna med vilka mängder vi tillagar” För att minska mängden överbliven mat på gästernas tallrikar ser rederiet kontinuerligt över hur man kan påverka genom att justera både portionsstorlekar i à la carte-restaurangerna och hur maten ställs fram och serveras i bufférestaurangerna. En sak som fungerat är att byta ut större serveringskärl mot mindre portionsbitar av olika rätter. – De här anpassningarna och förändringarna innebär inte att vi behöver kompromissa med matens kvalitet. Tvärtom leder effektiviseringarna i köket till att vi får mer tid över till att vidareutveckla Östersjöns bästa mat och ta hand om våra restauranggäster, säger Janne Lindholm. I nästa steg planerar rederiet att ta projektet vidare till fartyget Gabriella. Matsvinnet från Mariella minskade enligt Viking Line med 27 ton vilket motsvarar 70 000 portioner mat. Det matsvinn som fortsatt uppstår används till att producera biogas. AktuelltFartyg Text klara.johansson@seko.se Dela den här artikeln, kopiera länken Länken kopierades! Länken kunde inte kopieras. Läs mer Aktuellt Extra repskap om vägen framåt för nya organisationen Något så ovanligt som ett extra representantskapsmöte hölls igår i Seko sjöfolk. Repskapet hade en fråga på agendan – att fatta beslut om vägen framåt i den stora organisationsförändring som väntar nästa år. 03 December 2025 Aktuellt Grodmän smugglade kokain på fartygskrov Dykare på undervattensskotrar misstänks ha plockat upp narkotika värt 160 miljoner kronor fäst på ett fartygsskrov i Uddevalla hamn. Efter ett tillslag i juni åtalas nu tre män för synnerligen grov narkotikasmuggling. 27 November 2025 Ombord Från Göteborg till Halifax – en trivsam trad över nyckfulla Atlanten Carmens gröna skrovsidor tornar upp sig som ett höghus i Skarvikshamnen på Hisingssidan i Göteborg och mullrar belåtet när bilarna pilar in i den jättelika fartygsmagen. Det är en imponerande syn. Ombord arbetar ett tjugotal personer från olika delar av världen – ett sammansvetsat maskineri. 26 November 2025 Fartyg Veritas Tankers först ut i svenskt bareboatregister Veritas Tankers blir första rederi att gå in i det nya svenska bareboatregistret. Samma datum som registret träder i kraft, den 1 februari 2026, siktar man på att flagga de två fartygen Astana och Astella svenskt. 13 November 2025